Wednesday, July 29, 2009


Ayam Bakar Cara Cina

Ayam Bakar Cara Cina

BAHAN-BAHAN:

1 ekor ayam (belah lapan)

1 sudu besar gula

6 kuntum cendawan

3 tangkai daun bawang

2 sudu besar mentega

Garam dan lada sulah secukup rasa

Halia secukupnya (cincang halus)

Air rebusan ayam secukupnya



CARA MENYEDIAKAN:

1. Ayam yang telah dilumurkan garam dan lada sulah.

2. Tuangkan air rebusan ayam dalam mangkuk tahan panas dan masukkan ayam. Taburkan halia dan gula.

3. Hiris cendawan dan potong daun bawang.

4. Taburkan di atas ayam.

5. Letakkan mentega dan bakar dalam ketuhar yang panasnya 200oC selama 20 minit.

6. Kemudian sudukan air rebusan dan mentega cair di atas ayam dan bakar lagi selama 15 minit.

0 comments:

 

2013 © NO DAY | BUT TODAY

Designed by | Irsah inDesigns Copyright © 2013
Supported By | Blogr Templates and Themes

Domain + Hosting | Unlimited Web Host