Tuesday, June 8, 2010




Mengenal Lebah, Madu dan Manfaatnya Bagi Kita



Quote:
Lebah madu adalah salah satu jenis serangga dari sekitar 20.000 spesies lebah. Saat ini ada sekitar tujuh spesies lebah madu yang dikenal dengan sekitar 44 subspesies. Semua spesies ini termasuk dalam genus Apis. Mereka menghasilkan dan menyimpan madu yang dihasilkan dari nektar bunga. Selain itu mereka juga membuat sarang dari lilin, yang dihasilkan oleh para lebah pekerja di koloni lebah madu.

Lebah madu yang ada di alam Indonesia adalah A. andreniformis, A. cerana dan A. dorsata, serta khusus di Kalimantan terdapat A. masing.
Sejarah Lebah Madu

Quote:
Lebah madu telah di kenal oleh manusia sejak jaman budaya-budaya purba beberapa ribu tahun yang lalu. Dalam Bibel pada bahagian perjanjian lama disebutkan Manna diturunkan oleh Allah di Padang Pasir Sinai semasa Nabi Musa memimpin umat Israel yang tersungut-sungut kerana kekurangan makanan. (Keluaran 16:13-35) Manna (honeydew) diertikan sebagai makanan dari Syurga kerana enaknya (Sihombing DTH, 1997, Sains ternak Lebah Madu Madu, UGM Press, Yogyakarta).

Al-Quran juga boleh meletakkan secara istimewa lebah madu menjadi sebuah tajuk iaitu An-Nahl (lebah Madu). dalam salah satu ayatnya (Surah An-Nahl ayat 68-69 tertulis: Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah: Buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, di pohon-pohon kayu dan di tempat-tempat yang dibuat oleh manusia. Kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah di mudahkan. Kemudian dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda (kebesaran Tuhan ) bagi orang-orang yang berfikir.

Zat lebah madu yang kini popular berasal dari kawasan Laut Tengah (Afrika Utara, Eropah Selatan dan Asia Kecil) yang selanjut menyebar ke seluruh wilayah dunia. (Sihombing DTH: 1997). Bangsa Mesir Purba membuat corong dari tanah liat sebagai sarang lebah, kemudian dari bakul anyaman. Di Afrika lebah madu dipelihara dalam bongkahan kayu berbentuk silinder dan sarang tersebut digantung di pohon. Bangsa Rusia sebagai pengembang lebah madu secara moden, malahan disebut sebagai daerah lahan madu. Russia mula mengembangkan ladang madu sejak abad ke 10 hingga kini secara besar-besaran. Mereka yang mencari sarang lebah madu yang boleh dipindah-pindahkan, teknik tersebut diperkenalkan oleh Peter Prokovich (1775-1850).
Quote:
- MADU -



Quote:
Madu mengandungi glukosa (dekstrosa) dan fruktosa (levulosa) dalam jumlah yang tinggi. Menurut Winarno (1982), kadar dekstrosa dan levulosa yang tinggi mudah diserap oleh usus bersama zat-zat organic lain, sehingga dapat bertindak sebagai stimulant bagi pencernaan dan memperbaiki nafsu makan. Selain itu, madu juga mempunyai sifat antimkiroba. Berdasarkan keputusan penyelidik Komara (2002), madu mempunyai aktiviti sebatian antibakteria terutama pada baktero Gram (+), yakni bakteria S, aureus, B. cereus
Khasiat dan Manfaat Madu
Quote:
Madu dapat dikonsumsi oleh segala tingkatan, dari Janin hingga Orang tua.

1. Janin: Madu dapat memperkuat janin yang lemah dalam kandungan (rahim).
2. Ibu Hamil: Madu membantu menjaga stamina dan kesihatan selama mengandung bayi, dan membantu asupan gizi yang tinggi bagi pertumbuhan janin yang sihat selama dalam kandungan
3. Bayi: Membantu perkembangan otak bayi, kerana setiap harinya otak terus berkembang sampai dengan usia 5 tahun. Untuk itu ia memerlukan gizi yang tinggi. Pertumbuhan dan perkembangan otak sangat berkaitan dengan kecerdasan fikiran (IQ) dan kecerdasan mental (EQ). Hal ini dapat dilihat dewasa ini aneka produk makanan tambahan baik susu atau bubur bayi yang di formulasikan dengan madu seperti Dancow, Frisian Flag, Sustagen, dll. Untuk itu kenapa tidak kita berikan sahaja bagi buah hati kita yang terbaik, iaitu madu.
4. Anak-anak: membantu agar nafsu makan meningkat (adanya unsur vitamin B yang lengkap dalam madu), sehingga anak tumbuh sihat, lincah dan riang serta tahan penyakit. (H. Mohamad, 2002)
5. Remaja: Khasiat madu pada akil baligh remaja membuat tumbuh sangat cepat, gizi yang baik dan teratur akan membuat pertumbuhan tubuh menjadi sempurna.
6. Dewasa: Tingkat kelelahan dan pekerjaan yang menumpuk mengakibatkan stress sehingga tubuh menjadi lemah dan mudah diserang penyakit. Dalam hal ini para pekerja kilang yang bekerja keras seharian penuh (long shift) tanpa zat gizi yang mencukupi rawan dijangkiti penyakit seperti thypus, radang, serta infeksi bakteria lain maka dalam hal ini Madu adalah makanan tambahan terbaik.
7. Lanjut Usia: Madu adalah makanan terbaik yang sangat diperlukan bagi manula, kerana madu adalah sumber tenaga dan gizi yang dapat diserap secara langsung oleh tubuh, dimana pada usia tersebut organ pencernaan kita sudah mulai berkurang fungsinya (Kesihatan 2001).
Sekilas Tentang Madu


Quote:
Hypocrates, ahli ilmu fizik membiasakan membiasakan diri makan madu secara teratur yang menyebabkan dia dapat mencapai usia 107 tahun, demikian juga halnya Aris Totoles, bapa daripada "Natural Science" beranggapan bahawa madu mempunyai sifat yang unik yang dapat meningkatkan kesihatan manusia dan memanjangkan usia, dalam arti dalam usia tua masih mempunyai stamina yang kuat dan gangguan penyakit sangat jarang dijumpai. Demikian juga Ibn sina (Avicenna), saintis yang tersohor itu menganjurkan kita mengkonsumsi madu, kerana dapat menjaga kekuatan sehingga masih mampu bekerja pada usia tua (senja). Dia juga menyarankan agar manusia yang telah berusia 45 tahun sebaiknya mengkonsumsi madu secara teratur.
Quote:
Semakin tinggi tingkat teknologi suatu negara, semakin tinggi kesedaran akan arti madu dalam menu masyarakat sehari-hari. Mereka semakin mendambakan lebih banyak mengkonsumsi "natural foods". Madu buan saja termasuk kategori "natural foods", tetapi juga dalam "natural health foods".
Quote:
Dari berbagai negara yang paling gemar mengkonsumsi madu adalah masyarakat Jerman Barat dan Switzerland. Dua negara tersebut negara paling rewel terhadap keperluan keselamatan makanan bagi rakyatnya. Mereka rata-rata mengkonsumsi madu 800 gram 1,4 kg / orang / tahun. Amerika Syarikat dan Inggeris termasuk lebih rendah konsumsi madunya, iaitu berturut-turut rata-rata 400 - 500 gram dan 250 - 350 gram / orang / tahun.
Quote:
Berbeza dengan gula biasa yang terdapat dalam gula-gula atau gula yang boleh merosakkan gigi (carries) yang diakibatkan oleh tumbuhnya bakteria pembusuk yang disebut bakteria asam laktat, madu mengandung antibiotik. Walaupun pH-nya rendah, tetapi kerana kandungan mineralnya tinggi mempunyai potensi bersifat basa, dan karenanya dapat berfungsi sebagai Desinfeksi terhadap rongga mulut. Nenek moyang kita sering menganjurkan berkumur madu cair (± 15%) untuk menyembuhkan radang rongga mulut.
Quote:
Dari hasil berbagai penelitian menyatakan bahawa daya antibakteria madu tidak ada sangkut paut dengan kadar gula tinggi maupun rendahnya kadar air, tetapi oleh adanya suatu sebatian sejenis lysozyme yang memiliki daya antibakteria. Sebatian tersebut lebih popular dengan nama 'inhibine'. Bakteria gram negatif lebih peka terhadap 'inhibine' daripada gram positif. Inhibine sangat peka terhadap panas. Pada suhu 600C keaktifan inhibine dalam madu hilang hanya dalam masa 15 minit.

0 comments:

 

2013 © NO DAY | BUT TODAY

Designed by | Irsah inDesigns Copyright © 2013
Supported By | Blogr Templates and Themes

Domain + Hosting | Unlimited Web Host